Acest site folosește «Cookies» Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii acestora.

Felicitarea nemusulmanilor Printare

A-i felicita pe necredincioși cu ocazia Crăciunului sau a altor sărbători specifice, este în unanimitate interzis, aşa cum ne povestește Ibn Al-Qayyim, în cartea sa, Ahkam Ahl Ath-Thimmah, în care ne spune:


În ceea ce privește felicitările prezentate în cadrul exercitarii specifice cultelor lor proprii, a necredincioșilor, ele sunt în unanimitate interzise.

Fiind vorba de felicitările pentru sărbătorile nemusulmanilor sau de posturile lor, de multe ori avem tendinţa de a le ura «Sărbători fericite!» sau «La mulţi ani!» sau alte expresii similare. În astfel de cazuri, aceste expresii conduc la necredinţă, iar cel care spune aceasta comite un act interzis, fiind asemeni acelora care spun felicitări pentru cei care îngenuncheaza în fața unei cruci.


Acest lucru este mult mai grav și mai neplăcut în faţa lui Allah subhanahu wa ta'ala decât atunci când cineva ar consuma alcool, sau ar ucide o persoană, sau ar comite acte sexuale ilegale…


Cu toate acestea, mulți nu îşi respectă Religia, comportându-se în acest fel, fiind inconștienți de gravitatea actelor pe care le fac. Oricine felicită o persoană devine autorul unui act de nesupunere sau de inovare, expunându-se, astfel, Mâniei lui Allah.


A-i felicita pe nemusulmani pentru sărbătorile lor este ceva foarte grav, aşa cum reiese din cuvintele lui Ibn Al-Qayyim, deoarece implică recunoașterea practicilor lor nelegiuite și aprobate, chiar dacă musulmanul nu susține și nu aprobă necredinţa implicată. Totuși îi este interzis musulmanului să recunoască practicile lor păgâne și să-i felicite pe autorii lor, deoarece Allah Preaînaltul nu permite aceasta.


În acest sens, El subhanahu wa ta’ala a spus în Nobilul Coran:


"Dacă nu credeți [după ce ați văzut semnele], Allah se poate lipsi de voi, căci Lui nu-I place necredința robilor Săi. Însă dacă voi sunteți multumitori, aceasta Îi place Lui, și nu va purta nici un [suflet] păcătos povara altuia.

Surat Az-Zumar 39:7


De asemenea, mai găsim:


Vă sunt oprite mortăciunea, sângele, carnea de porc, animalele cele asupra cărora a fost pomenit numele altcuiva decât al lui Allah, ce a pierit înăbușit, lovit, în urma căderii sau împus cu coarnele, ce a fost sfâșiat de fiare- doar daca ați junghiat – ca și vitele junghiate pe pietrele înălțate și cele pe care le împărțiți, prin tragere la sorți, cu săgeți. Acestea sunt pentru voi păcat. Aceia care nu cred sunt astăzi deznădăjduiți să vă îndepărteze de la religia voastră. Deci, nu vă mai temeți de ei, ci temeți-vă de Mine! În ziua aceasta, am desăvârșit Religia voastră și am împlinit harul Meu asupra voastră și am încuviințat Islamul ca religie pentru voi.

Surat Al-Ma'ida 5:3


Aşadar, este total interzis să-i felicităm pe nemusulmani cu ocazia sărbătorilor lor, indiferent daca aceștia sunt colegi de serviciu sau nu.


Dacă ne felicită cu ocazia sărbătorilor, nu trebuie să le răspundem, pentru că sărbătorile lor nu ne privesc și ştim că ele nu sunt plăcute de către Allah Preaînaltul. Ele sunt invenții ale religiei lor. Presupunând că la început au avut o bază legală, ele au fost abrogate prin Islam, Religia oferită de Mohammed, salla Allahu aleihi wa sallam, tuturor oamenilor și despre care Allah subhanahu wa ta'ala a spus:


Acela care dorește o altă religie decât Islamul, nu-i va fi acceptată și el va fi acceptată, și el se va afla în Lumea de Apoi printre cei pierduți.

Surat Al-'Imran 3:85


Este deci interzis pentru musulman să răspundă invitațiilor lor la aceste evenimente, aceasta presupunând implicarea sa, iar aceasta este mult mai grav decât simpla prezentare de felicitări.


De asemenea, este interzis pentru musulmani să îi imite pe necredincioși, celebrând sărbătorile lor, schimbând cadouri, distribuind bomboane sau mese sau să-și abandoneze munca lor, așa cum ne învață Profetul, salla Allahu aleihi wa sallam:


Cine se aseamănă cu o naţiune, face parte din acea naţiune.

Sheikh-ul Islamului, Ibn Taymiyya, a scris în cartea sa Iqtidaa' As-Sirat Al-Mustaquim li Mukhalafati Ashaab al Djahim:


Imitându-le (popoarele) în anumite sărbători, le încurajăm practicile lor în zadar. Imitarea poate chiar să încurajeaze atragerea celor slabi atunci când apare o oportunitate potrivită.

Oricine se comportă astfel, comite un păcat; chiar dacă el face acest lucru din curtoazie, sau din prietenie, sau pentru un alt motiv, la fel ca în toate cazurile, este vorba de o concesie, față de Religie, care constituie un sprijin moral pentru necredincioși, susceptibilă de a îi face mândri de religia lor.


Lui Allah Preaînaltul trebuie sa-I cerem întoarcerea musulmanilor spre El, Unicul, să fie puternici graţie Religiei lor, pentru a-I întări și a le da biruință asupra vrăjmașilor, pentru ca El este Mare și Puternic.


A se vedea antologia de Fatawa și epistole de Sheikh Ibn Al-Uthaymin, 3/369~ de Amar Aisha ~


Oana Mariam avatar

Redactor Oana Mariam

  • Vizualizări 4975
  • Data publicării 07.01.2013
  • Iubitori 33
  • Timpul de citire 4 - 5 minute