Acest site folosește «Cookies» Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii acestora.

Intenţia şi dua din timpul rugăciunii Printare

Cu privire la intenţia din timpul Rugăciunii, noi am întrebat pentru voi la ce anume trebuie să se gândească musulmanul în timpul Rugăciunii sale, ca să îl poată glorifica numai pe Allah subhanahu wa ta'ala; într-unul dintre ahadith-uri am găsit că musulmanul trebuie să ceară numai de la Allah Preaînaltul, pe tot parcursul Rugăciunii.


Dacă acest lucru este adevărat, cum se poate face aceasta, în gând sau se fac numai anumite dua-uri în timpul Rugăciunii?


Laudă lui Allah Preaînaltul, Domnul lumilor! Toate rugile şi pomenirile fie asupra Profetului nostru Mohammed, salla Allahu aleihi wa sallam, asupra familiei sale, asupra Companionilor şi asupra celor care l-au urmat până în Ziua Judecăţii!


Intenţia în Islam este bază, făcând parte din pilonii principali ai unicei religii recunoscute de către Allah Preaînaltul. De aceea, intenţia este condiţia de a împlini Rugăciunea, fiind esenţială pentru a fi acceptată.


În Șari'a, definiţa Rugăciunii este descrisă astfel:


Decizia de a face un act de adorare, aceasta lăsând apropierea robului de Allah subhanahu wa ta’ala şi diferențiindu-ne de necredincioşi.

Intenţia întotdeauna este făcută în gând, mimând cu buzele ceea ce vom face.


Această definiţie are două sensuri:


 1. Diferențiind intenția, în acest caz, dacă Rugăciunea este fard (obligatorie) sau nafl (voluntară).
 2. Prin intenție, musulmanul trebuie să caute numai mulțumirea lui Allah subhanahu wa ta'ala și nimic altceva.

Partea responsabilă pentru această intenţie este inima, astfel, musulmanul este gata de a împlini intenţia sa fără voce.


A face intenţie cu voce tare este o inovaţie (bid'a), pentru că nu a fost relatată nici în Coran, nici în Sunna Profetului, salla Allahu aleihi wa sallam, şi nici relatată de niciunul dintre Companioni, radhi Allahu anhum.

(A se vedea Al-Fataawa al-Kubra, 1/214)


În timpul Rugăciunii, un musulman trebuie să se gândească şi să se concentreze asupra Măreţiei lui Allah subhanahu wa ta'ala, în faţa Căruia este onorat să stea, cu umilinţă şi venerare. Trebuie să se gândească la ceea îi este prescris să spună în fiecare parte a Rugăciunii. Atunci când este în picioare, trebuie să înţeleagă şi să reflecteze la ceea ce recită din Sfântul Coran. Când se apleacă, trebuie să se gândească la ceea ce înseamnă pomenirea pe care o recită şi la fel atunci când este în sujud. De asemenea, el trebuie să se străduiască pe toată durata Rugăciunii să recite Coranul şi dua-urile spuse de Profetul Mohammed, salla Allahu aleihi wa sallam.


În dua, trebuie să cerem la Allah subhanahu wa ta'ala atât ceea ce este bun pentru noi în această viaţă, cât şi pentru Viaţa de Apoi, să acordăm timpul necesar pentru sujud, iar după recitarea dua-urilor prescrise, trebuie să procedăm aşa cum ne-a învaţat Profetul Mohammed, salla Allahu aleihi wa sallam:


Mi-a fost interzis să recit Coran atunci când sunt în prosternare. În ceea ce priveşte ruku, preamăreşte-L pe Allah, iar în sujud insistă în dua cu ardoarea cu care aştepţi să ţi se răspundă.

relatat de Muslim


Este relatat în câteva ahadith-uri că musulmanii cer lui Allah subhanahu wa ta'ala în Rugăciune, dar nu este specificat de niciun învăţat de renume ce anume trebuie spus, în afară de dua-uri şi implorări. Rugăciunea, de fapt, este dua. Astfel, învăţaţii au împărţit dua-urile în două categorii:


 1. Dua-ul cu sens de a solicita, ceea ce semnifică a cere lui Allah subhanahu wa ta'ala ceea ce musulmanul are nevoie.
 2. Dua-ul cu sens de act de adorare, ceea ce semnifică adorarea Lui Allah Preaînaltul, aşa cum El Preaînaltul a prescris şi, de asemenea, prin punerea în aplicare a varietăţii actelor de adorare, aşa cum sunt Rugăciunea, Postul sau Dania; ceea ce înseamnă că aceste acte de adorare sunt dua-uri, pentru că musulmanul spune:

  O, Allah, acceptă aceasta de la mine!

  sau

  Răsplăteşte-mă pentru acest act de adorare şi garantează-mi Iertarea Ta, intrarea în Paradis sau salvarea de la Focul Iadului!


În acest sens, toate Rugăciunile sunt considerate dua-uri.


De aceea, pentru toţi musulmanii, sfatul nostru este să urmeze Sunna Profetului Mohammed, salla Allahu aleihi wa sallam, în Rugăciune, aşa cum el însuşi a relatat:


Rugaţi-vă aşa cum m-aţi văzut pe mine rugându-mă.

relatat de Bukhari, 631


Musulmanii trebuie să reflecteze şi să înţeleagă ceea ce recită din Sfântul Coran şi în dua-uri, pentru a atinge scopul Rugăciunii, care este explicat şi de Allah subhanahu wa ta'ala:


Recită ceea ce ţi s-a revelat din Carte şi împlineşte Rugăciunea [As-Salat]! Rugăciunea [As-Salat] împiedică de la ceea ce este ruşinos şi de la ceea ce este oprit. Iar pomenirile lui Allah sunt lucru şi mai mare, iar Allah ştie ce faceţi voi!

Surat Al-Ankabut 29:45


Fie ca Allah subhanahu wa ta'ala să ne îndrume pe calea Sa cea dreaptă! Amin!Allahu alamSheik Mohammed Salih Al-Munajjid

Alya Iacob avatar

Redactor Alya Iacob

 • Vizualizări 3801
 • Data publicării 06.12.2011
 • Iubitori 72
 • Timpul de citire 4 - 5 minute