Acest site folosește «Cookies» Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii acestora.

O prezentare personalizată Printare

Toate mulțumirile și toată lauda I se cuvin numai lui Allah subhanahu wa ta'ala; binecuvântările fie asupra Profetului Mohammed, salla Allahu aleihi wa sallam, asupra familiei sale, asupra Companionilor săi și asupra tuturor celor care urmează călăuzirea sa până în Ziua Judecății.


Întemeierea unei familii este un factor esențial pentru stabilirea frumoasei noastre religii. Familia este piatra de temelie a societății. O căsnicie reușită este indispensabilă acesti temelii. O fundație slabă nu poate fi baza niciunei căsătorii.Importanța țintei fiecăruia dintre noi


Indiferent dacă suntem căsătoriți sau urmează să o facem, este ținta fiecăruia dintre noi de a avea o căsătorie și o viață de familie împlinită, inshaAllah.Frecventele argumente și certuri dintre soți, ce conduc la o separare sau la un divorț


Această problemă nu este întâlnită doar în comunitatea islamică. Este un fenomen care predomină în toată lumea, dacă ar fi să luăm în considerare statisticile. De exemplu, rata divorțului în SUA este de 48%, în Germania 35%, în unele părți ale Europei și ale SUA a ajuns chiar la 62%, iar în câteva țări arabe a ajuns la 20%. De asemenea, sunt multe familii care trăiesc în tumultul conflictelor și al discuțiilor.O familie stabilă și sigură va putea aduce o nouă generație de musulmani, capabilă de a continua mesajul islamic


Avem o mare nevoie de tineri evlavioși și de femei credincioase, care să își crească copiii într-un mediu armonios, nu într-unul dezbinat. În aceste familii noi formate, copiii pot crește într-un climat sănătos, nu într-un mediu în care vor fi nevoiți să facă față tensiunii din familie. Aceste familii vor avea copii credincioși, ce vor face, inshaAllah, daua islamică.


Versetele din Coran care arată aceasta:


O, voi, oameni! Fiți cu frică de Domnul vostru, care v-a făcut dintr-o singură ființă și a făcut din aceasta și pe perechea ei și care a răspândit din cele două [ființe] mulți bărbați și femei! Fiți cu frică de Allah, în numele Căruia vă conjurați [unii pe alții] și [fiți cu frică de ruperea] legăturilor de rudenie, căci Allah este Veghetor peste voi [Raqib]!

Surat An-Nisaa' 4:1


Acelora care nu cred în semnele lui Allah și-i omoară pe profeți pe nedrept, și-i omoară pe aceia dintre oameni care poruncesc dreptatea, acelora vestește-le osândă dureroasă.

Surat Ar-Rum 3:21


Și din fiecare lucru, Noi am creat perechi. Poate că voi vă veți lăsa îndemnați

Surat Ath-Thariyat 51:49


Și aceia care zic: «Doamne, dă-ne nouă de la soațele noastre și de la vlăstarele noastre mângâiere pentru ochi și fă din noi călăuză pentru cei evlavioși!»

Surat Al-Furqan 25:74


Ahadith care fac referire la acest subiect:


Profetul, salla Allahu aleihi wa sallam, a spus: «O, voi, cei tineri! Cei dintre voi care pot să se căsătorească, să o facă.»"

relatat de Bukhari și Muslim


Anas, radhi Allahu anhu, a relatat că:


La soțiile Trimisului lui Allah au venit trei persoane, să întrebe despre faptele de credință ale Profetului. După ce li s-a relatat despre acestea, ei au spus că nu era mare lucru și au zis: «Atunci, unde ne aflăm noi în comparație cu Profetul, de vreme ce Allah i-a iertat toate păcatele din trecut și pe cele viitoare?» Unul dintre ei a spus: «Eu, cel puțin, mă rog toată noaptea.» Altul a zis: «Eu postesc toată ziua și nu încalc postul.» Iar celălalt a zis: «Eu mă feresc de femei și nu mă însor niciodată.» Atunci, Profetul a venit la ei și le-a zis: «Voi sunteți cei care spuneți cutare și cutare lucruri? Aveți grijă! Pe Allah, eu mă tem de Allah mai mult ca voi și, dintre voi, eu sunt cel mai supus Lui, însă totuși țin post și îl încalc, fac rugăciuni și stau noaptea de veghe, și îmi iau neveste. Așa că cel ce se depărtează de la calea mea, nu este de-al meu.»"

relatat de BukhariLucruri ce trebuie luate în considerare înainte de căsătorie


O alegere bună


Abu Huraira, radhi Allahu anhu, a relatat că Profetul, salla Allahu aleihi wa sallam, a spus:


O femeie poate fi cerută în căsătorie din patru motive: averea ei, descendența ei, frumusețea ei sau credința ei.

relatat de Bukhari și MuslimAllah subhanahu wa ta'ala i-a poruncit Profetului Mohammed, salla Allahu aleihi wa sallam, să se căsătorească cu Zaynab, radhi Allahu anha, revelând următorul verset:


... Apoi, când Zayd a întrerupt orice legătură cu ea, Noi ți-am dat-o ție să-ți fie soață, pentru ca drept-credincioșii să nu mai aibă reținere în privința soțiilor fiilor lor adoptivi, dacă aceștia întrerup orice legături cu ele. Și porunca lui Allah trebuie să fie împlinită.

Surat Al-'Ahzab 33:37


Profetul Mohammed, salla Allahu aleihi wa sallam, a primit porunca de a se căsători cu Zaynab, radhi Allahu anha, în timp ce era cu Aisha, radhi Allahu anha. După ce a primit revelația, el a zâmbit și a spus:


Cine va merge să-i dea vestea bună lui Zaynab?" și a recitat versetul care i-a fost revelat.

Sărbătoarea nunții a fost ocazia pentru alte versete revelate din Coran. Profetul Mohammed, salla Allahu aleihi wa sallam, a sacrificat o oaie și apoi i-a poruncit servitorului său, Anas, să invite oamenii și să-i servească.


Zaynab, radhi Allahu anha, a fost o femeie care s-a dedicat în mod constant adorării lui Allah subhanahu wa ta'ala.


A fost relatat de Anas ibn Malik, că:


Odată, când Profetul Mohammed, salla Allahu aleihi wa sallam, a intrat în moschee, a găsit o sfoară atârnând între doi stâlpi și a întrebat: «Ce este aceasta?» I s-a spus: «Este pentru Zaynab. Ea se roagă, și atunci când își pierde concentrarea sau se simte obosită, se ține de ea.» În acel moment, Profetul a spus: «Deznoad-o, roagă-te atâta timp cât te simți odihnită, dar atunci când simți că-ți pierzi concentrarea ori obosești, trebuie să te odihnești».

relatat de Bukhari


Zaynab bint Jahsh, la fel ca și Zaynab bint Khuzayma, radhi Allahu anhuna, a fost o femeie foarte generoasă cu cei săraci, iar atunci când Profetul Mohammed, salla Allahu aleihi wa sallam, a vorbit despre ea celorlalte soții, a spus: "Ea este cea mai generoasă dintre voi."


Aisha, radhi Allahu anha, a relatat:


Unele dintre soțiile Profetului l-au întrebat: «Care dintre noi va fi prima care te va urma (după moarte)?» El a răspuns: «Cea care are cele mai lungi mâini.» Deci, ele au început să-și măsoare mâinile cu un băț și mâinile Sawdei s-au dovedit a fi cele mai lungi. (Când Zaynab bint Jahsh a murit prima dintre ele, în timpul califatului lui Omar), noi ne-am dat seama că "mâna lungă" a fost un simbol de caritate, deci ea a fost prima care l-a urmat pe Profet și îi plăcea mult să facă acte de caritate (Sawda a murit mai târziu, în timpul califatului de Muawiya).

relatat de Bukhari


Aisha, radhi Allahu anha, a spus despre Zaynab, radhi Allahu anha:


Eu niciodată nu am văzut a femeie atât de pură ca și Zaynab, cu așa frică de Dumnezeu, atât de sinceră, atât de atentă în legăturile de familie, atât de generoasă, cu atât sacrificiu de sine în viața de zi cu zi, atât de caritabilă și, astfel, atât de aproape de Allah Preaînaltul.

relatat de Bukhari


La câțiva ani după moartea Profetului Mohammed, salla Allahu aleihi wa sallam, atunci când Calif era Omar, radhi Allahu anhu, o mare avere a ajuns la musulmani, ca urmare a victoriei lor asupra perșilor. Comori imense ale lui Chosroes, împăratul persan, au căzut în mâinile lor și, atunci când Omar, radhi Allahu anhu, a trimis lui Zaynab, radhi Allahu anha, o cantitate mare de aur, ca parte a ei din comori, aceasta și-a chemat servitoarea și i-a spus să dea o mână lui cutare și cutare, numind unul dintre oamenii săraci din Medina. Unul după altul, a numit toți oamenii săraci pe care ea i-a știut, toți primind o parte din comoară. Apoi, și-a chemat servitoarea, să vadă cât a mai rămas. Tot ce a rămas din cantitatea mare de aur, au fost 80 de dinari, acceptându-i ca fiind partea ei, mulțumindu-I lui Allah subhanahu wa taꞌala pentru ei, dar, pentru că a crezut că atât de mulți bani ar fi o ispită, a cerut lui Allah Preaînaltul să nu mai fie martoră la astfel de împărțiri de bogății.


Rugăciunea ei a fost ascultată, pentru că, după trecerea unui an, atunci când Omar, radhi Allahu anhu, a venit din nou să împartă bani soțiilor Profetului, salla Allahu aleihi wa sallam, Zaynab bint Jahsh, radhi Allahu anha, nu mai era în viață.
Alya Iacob avatar

Redactor Alya Iacob

  • Vizualizări 2335
  • Data publicării 24.12.2011
  • Iubitori 56
  • Timpul de citire 8 - 9 minute