În numele lui Allah Cel Milostiv, Îndurător

Un exemplu pentru societatea în care trăim ar trebui să îl dea musulmanii. Unul dintre cele mai importante aspecte din viaţa lor, a drept-credincioşilor, este cel referitor la onorarea promisiunii făcute şi nu în ultimul rând importanţa punctualităţii.

Timpul este un factor extrem de important pentru fiecare dintre noi, mai ales în această societate în care totul se desfăşoară cu o extremă rapiditate, constituindu-se din momente şi clipe preţioase, care, din păcate, odată ce au trecut, nu mai pot fi recuperate niciodată.

Tocmai din această cauză, cel mai frumos dar pe care i-l poţi face celui de lângă tine este să îi oferi o parte din timpul tău, deoarece odată risipit nu mai poate fi recuperat vreodată. Trebuie să avem grijă ca, atunci când stabilim întâlni cu fraţii sau cu surorile noastre, să respectăm promisiunea făcută, ajungând la întâlnire la momentul stabilit.

Să ţinem cont de faptul că, aşa cum timpul nostru este scurt, şi al celor din jurul nostru este asemeni, iar în momentul în care am promis să îl petrecem cu o anumită persoană să facem ceea ce am stabilit. Allah subhanahu wa ta’ala spune în Nobilul Coran:

O, voi cei care credeţi! Ţineţi-vă cu statornicie învoielile! (...)

Surat Al-Mai'da 5:1

Persoana respectivă ne-a onorat prin acordarea unor, timpului din viaţa sa, momente în care putea să facă cu totul alt lucru, însă, a ales să îl petreacă împreună cu noi, în locul unui alt angajament cu o altă persoană.

În momentul în care ne ţinem promisiunea făcută, ne respectăm pe noi şi respectăm persoana de lângă noi.

Atunci când ai promis că faci un anumit lucru, să te ţii promisiunea făcută. Nu lăsa pe celălalt să aştepte în speranţa că la un moment dat vei face ceea ce i-ai promis. Promisiunea trebuie onorată, neţinându-se cont dacă este vorba sau nu de o persoană importantă, de un prieten sau de o rudă, astfel, răspunzând chemării lui Allah subhanahu wa ta'ala, care spune în Nobilul Coran:

Şi ţineţi legământul, căci cu privire la legământ veţi fi întrebaţi.

Surat Al-Israa' 17:34

Aceasta este forma de respect pe care musulmanii o arată fraţilor şi surorilor lor, având grijă să nu producă o schimbare prea mare în timpul şi programul celor de lângă ei.

În acest fel, urmează exemplul Profetului Mohammed, salla Allahu aleihi wa sallam, care a spus:

Trei trăsături caracterizează ipocritul, chiar dacă se roagă sau posteşte şi pretinde că e musulman: când vorbeşte, minte; dacă face o promisiune, nu o ţine; dacă i se încredinţează ceva, trădează încrederea.

relatat de Bukhari şi Muslim

Pe timpul Profetului, salla Allahu aleihi wa sallam, era greu să îţi anunţi întârzierea, deoarece nu existau metodele moderne de care beneficiem în ziua de azi. Cu toate acestea, Mesagerul lui Allah, salla Allahu aleihi wa sallam, avea grijă să îi înveţe pe oamenii din jurul său să fie punctuali şi să facă orice lucru la timpul lui, nu să îi lase pe ceilalţi să aştepte după ei. Astfel, în momentul în care Profetul, salla Allahu aleihi wa sallam, a stabilit o întâlnire cu unul dintre companionii săi, radhi Allahu anhu, şi acela a venit cu o întârziere de trei zile, Trimisul lui Allah, salla Allahu aleihi wa sallam, i-a spus:

... Mi-ai cauzat probleme. Ai întârziat trei zile.

relatat de Bukhari

Însă, în ziua de azi, avem atâtea mijloace rapide prin care putem comunica cu cei din jur. În momentul în care nu putem face un anumit lucru, putem anunţa aceasta. Nu promiteţi niciodată un lucru despre care nu ştiţi dacă îl veţi putea să îl onoraţi, pentru că aceasta însemnă a minţi, devenind ipocrizie.

În momentul în care aţi promis şi nu v-aţi putut ţine angajamentul, primul lucru este de a vă cere scuze de la persoana faţă de care v-aţi luat un angajamentul.

Fie ca Allah subhanahu wa ta’ala să ne îndrume şi să ne ţină întotdeauna pe Calea Sa cea Dreaptă, ajutându-le să ne onorăm întotdeauna promisiunile făcute!

Amin!