© Revista Annisaa Romania

R 33 Bucătăria grecească

În numele lui Allah Cel Milostiv, ‎Îndurător


Grecia cunoscută drept leagănul civilizației occidentale, ‎Grecia are o istorie lungă și bogată, timp în care și-a răspândit ‎influențele asupra a trei continente. Situată în peninsula Balcanică, ‎la sud de Bulgaria și la vest de Turcia, Grecia este o țară cu o cultură ‎și limbă unice, cu peisaje care se numără printre cele mai puțin ‎explorate din întreaga Europă și cu un popor dintre cele mai ‎ospitaliere din lume.

Cine vizitează o dată această minunată țară, va rămâne ‎impresionat întreaga viață. Grecia înseamnă Partheonul, așezat ‎deasupra Atenei, vechi monument al Antichității, veghind peste ani, ‎Acropole, orașe antice, precum Olimpia sau Knossos, ca să amintim ‎doar câteva dintre minunățiile prezente aici. De asemenea, Grecia ‎are frumoasele insule, unde oamenii sunt mai calzi decât razele ‎soarelui de vară, peisaje spectaculoase în locuri precum Creta sau ‎Munții Pindului, cerul de un albastru profund și mările turcoaz și ‎casele albe, așezate asemenea unor cuburi pe coastele colinelor ce ‎străjuiesc câte un port…

De-a lungul fâșiilor de pământ crestate, dintre Marea ‎Egee și Marea Ionică, cele mai vechi civilizații, timpuri legendare și ‎obiceiuri puternic ancorate în trecut, se întâlnesc și conviețuiesc cu ‎noul mileniu. Trecutul și prezentul alternează, la fel ca și ‎schimbările de peisaj, de la cel marin la cel muntos, oferind ‎vizitatorilor experiențe memorabile.



Bucătăria grecească

Bucătăria grecească este una specific mediteraneană, ‎cu o istorie bogată, de peste 3000 de ani, fapt demonstrat și prin ‎faptul că prima carte de bucate existentă a fost scrisă de un grec, cu ‎multe secole în urmă.

Datorită așezării geografice a țării și a numeroaselor ‎popoare cu care grecii au interacționat de-a lungul timpului, ‎mâncarea combină arta culinară orientală cu cea occidentală, ‎creând feluri de mâncare delicioase și simplu de preparat, bazate pe ‎ingrediente naturale și sănătoase. Se folosesc mult legumele, ‎verdețurile, uleiul de măsline, brânza, măslinele, vinetele, dovleceii ‎și iaurtul.

Printre aperitivele cele mai îndrăgite se numără sosul ‎taramosalata (salată de icre de cod), tzatziki (iaurt cu castraveți) și ‎un antreu cu mai multe tipuri de antreuri, denumit mezze. Probabil ‎cea mai cunoscută mâncare grecească este musacaua, alcătuită din ‎straturi de cartofi, carne tocată și vinete. Peștele și fructele de mare ‎‎(sardine, macrou, calamar, creveți) se găsesc cu ușurință peste tot, ‎însă cea mai apreciată carne este cea de miel, urmată de pui și vită. ‎‎

Brânza este foarte des utilizată, pentru mai multă ‎savoare, fiecare zonă având un tip de brânză reprezentativ: feta este ‎cea mai cunoscută, dar nu este singura și poate nici cea mai ‎gustoasă; la fel de apreciate de cunoscători sunt kasseri (brânza de ‎capră sau oaie) și gaviera.

Uleiul de măsline extravirgin oferă gustul distinctiv ‎mâncării grecești, la fel ca și surplusul de verdețuri (oregano, ‎mentă, usturoi, ceapă, mărar, fenicul), des utilizate în rețetele ‎tradiționale grecești.

Rețetele de prăjituri necesită, în principal, nuci și ‎miere, iar cafeaua grecească este extrem de tare și se servește fără ‎lapte, în cești mici.



Cartofi copți cu tzatziki

Ingrediente:

  • 4 cartofi mari

  • 8 castraveți

  • 1 legătură de mărar

  • 6 căței de usturoi

  • 2 linguri ulei de măsline

  • 300 g iaurt grecesc

  • sare

  • 50 g de unt


Mod de preparare:

1. Se spală cartofii și se fierb în coajă, în apă cu ‎sare. Se scot și se taie pe jumătate. Se ung cu unt și se presară cu ‎sare.

2. Se așează cartofii în tava tapetată cu folie de ‎aluminiu și se dau la cuptor 30 de minute.

3. Se spală castraveții, se curăță și se taie ‎mărunt. Se storc de suc și se amestecă cu sare și usturoi pisat. ‎‎

4. Într-un bol, se amestecă iaurtul cu 2 linguri ‎de ulei de măsline, sare și mărar. Se adaugă și castraveții și se lasă la ‎rece.

5. Se scot cartofii și se servesc cu sosul tzatziki, ‎obținut prin amestecul de mai sus.


Supă à la grec

Ingrediente:

  • 1 pui

  • 1-2 cepe

  • 2 ardei

  • 1 țelină, rădăcină și frunze

  • 1 rădăcină de pătrunjel

  • 1 păstârnac

  • 2 morcovi

  • 3-4 boabe de piper

  • piper măcinat

  • 50 g de unt

  • 1 ou

  • zeama de la 1-2 lămâi

  • 1-2 legături de pătrunjel

  • 3 lingurițe de făină

  • sare


Mod de preparare:

1. Se curăță și se spală puiul, după care se pune ‎să fiarbă în apă cu un praf de sare.

2. Se lasă puiul să fiarbă la foc mic, de la început ‎până la sfârșit, ca să nu scadă brusc.

3. Se curăță legumele, se spală bine și se pun să ‎fiarbă întregi, împreună cu puiul. Oala se acoperă cu un capac. ‎‎

4. Se verifică dacă au fiert legumele și puiul, ‎apoi se iau de pe foc și se strecoară în altă oală.

5. Se sparge oul, se bate bine cu un praf de sare ‎și se adaugă făina cernută, obținându-se o cremă consistentă, care ‎se pune în supă.

6. Supa se lasă să mai dea în clocot câteva ‎minute, se condimentează cu sare și piper, după gust, iar după ce s-a ‎luat de pe foc se adaugă untul.

7. Se servește ornată cu pătrunjel verde și ‎zeamă de lămâie.


Musaca grecească

Ingrediente:

  • 800 g de cartofi

  • 600 g carne de vită, tocată

  • 2 cepe roșii

  • 100 g de măsline

  • 3-4 linguri ulei de măsline

  • 150 g cașcaval de oaie

  • 500 ml suc de roșii

  • 75 g de unt

  • cimbru

  • busuioc verde

  • sare

  • piper măcinat


Mod de preparare:

1. Se spală cartofii în 2-3 ape și se pun să fiarbă ‎în apă cu sare.

2. Între timp, se spală ceapa, se curăță, se toacă ‎mărunt și se călește în uleiul de măsline încins.

3. Peste ceapa aurie, se adaugă carnea tocată de ‎vită și se înăbușe la foc mic. Se adaugă apă puțin câte puțin, atât cât ‎să se fiarbă bine carnea. Se pune spre sfârșit sarea, piperul și ‎cimbrul și se dau de-o parte.

4. Se taie mărunt măslinele.

5. După ce au fiert cartofii, se scot din apă, se ‎lasă câteva minute să se răcorească și apoi se curăță. Se taie felii ‎subțiri și se pun în tava tapetată cu unt și cu ulei de măsline. ‎‎

6. Peste primul strat de cartofi, se așează un ‎rând de carne, unul de măsline tocate mărunt, apoi iar cartofi și tot ‎așa.

7. Peste ultimul strat de cartofi, se adaugă sucul ‎de roșii și un strat de cașcaval de oaie, ras pe răzătoarea mică, apoi ‎tava se bagă în cuptorul încins în prealabil.

8. După ce s-a rumenit, se scoate musacaua din ‎cuptor și se servește caldă sau rece, ornată cu frunzulițe de cimbru ‎și busuioc verde, în funcție de preferințe.


Salată grecească

Ingrediente:

  • ½ kg de roșii

  • 2 castraveciori de grădină sau unul mijlociu, de seră

  • 100 g măsline negre

  • 150 g brânză de capră

  • busuioc

  • piper

  • oregano

  • 3 linguri de ulei de măsline


Mod de preparare:

1. Se spală roșiile și castraveții.

2. Se taie roșiile jumătăți, dacă sunt roșii cherry, ‎iar dacă sunt roșii normale, se taie felii mai mici. Se pun apoi într-un ‎castron.

3. Castraveții se taie rondele, felii subțiri și se ‎pun și ei peste roșii.

4. Brânza, de preferat de capră (dacă nu aveți, ‎poate fi orice alt fel de brânză telemea), se taie cubulețe, apoi se ‎pune și ea în castron, peste celelalte ingrediente.

5. Măslinele se spală și se adaugă și ele peste ‎porția din castron.

6. Se adaugă sare, piper, busuioc și oregano, ‎după gust. Ar fi de preferat să folosiți busuioc proaspăt, dar dacă nu ‎aveți, este bun și cel la plic.

7. La sfârșit, se pune uleiul de măsline. ‎‎


Bougatsa (foietaj umplut cu cremă de vanilie) ‎‎

Ingrediente:

  • 3 căni de lapte

  • 1 linguriță coajă rasă de lămâie

  • 1 cană de zahăr

  • ½ cană de griș

  • 4 gălbenușuri de ou

  • un pachet de foi de plăcintă (pentru aprox. 5-6 porții)

  • 1 lingură de esență de vanilie

  • 150 g de unt

  • zahăr pudră și scorțișoară, pentru pudrat


Mod de preparare:

1. Se freacă gălbenușurile cu zahăr, până când ‎acesta se dizolvă. Amestecul se pune deoparte.

2. Punem laptele la încălzit împreună cu coaja ‎de lămâie și esența de vanilie.

3. Când laptele se apropie de punctul de ‎fierbere, se reduce focul și se adaugă grișul puțin câte puțin, ‎amestecând continuu cu un tel. Compoziția ar trebui să aibă ‎consistența unei budinci vâscoase.

4. Se adaugă gălbenușurile frecate și se ‎amestecă până când se încorporează bine. Apoi, se ia crema de pe ‎foc și se lasă să se răcească.

5. Între timp, se topește untul și se mai lasă ‎puțin pe foc, până când se obține o culoare maro deschis. Astfel, ‎untul va avea o aromă mai pronunțată.

6. Odată ce crema s-a răcit, se întind foile ‎dezghețate pe suprafața de lucru.

7. Se unge o foaie cu unt și se pune o altă foaie ‎peste ea.

8. Se pun 2-3 linguri în centrul foilor și se ‎împăturesc foile peste cremă (din lateral întâi, apoi din stânga și ‎dreapta).

9. Plicurile astfel obținute, unse în prealabil cu ‎unt pe suprafața netedă, se pun pe o tavă tapetată cu hârtie de copt, ‎după care se dau la cuptor, la foc mediu (200°C), timp de 20 minute.‎
‎10. Bougatsa se servește caldă, cu o ploaie generoasă de scorțișoară ‎și zahăr pudră pe deasupra.


Redactor
Oana Mariam