© Revista Annisaa Romania

R 33 Daruri de la Allah Al-Barr

În numele lui Allah Cel Milostiv, ‎Îndurător


~ Lime ~‎


Denumire științifică

Citrus aurantifolia, Limonia aurantifolia ‎‎

Generalități

Lima, sau lămâia verde, este o rudă îndepărtată a ‎lămâii și deși au multe asemănări, sunt, totuși, diferite. Lima are o ‎coajă verde, o aromă mult mai puternică și mai proaspătă, fructul ‎este mai mic și mai greu, iar pulpa mai densă decât lămâia. Sucul de ‎lime este mai dulce decât cel al lămâilor.

Cele mai aromate sunt fructele care provin din Mexic, ‎iar cele care provin din Asia sunt mai mari și mai acide. Lime sunt ‎accesibile în tot cursul anului.

Pentru a vă face o imagine completă despre aceste ‎fructe, trebuie spus că o lime conține peste 90% apă, iar în 100 g de ‎fruct sunt 0.42 g de proteine, 0.07 lipide (care sunt concentrate în ‎uleiurile volatile din coajă), 8.42 g de glucide, 14 mg de calciu, 117 ‎mg de potasiu, 0.09 mg de fier.

Din punct de vedere nutrițional, lămâile verzi sunt o ‎sursă bună de vitamina C, vitamina B6, acid folic, potasiu, flavonoide ‎și alți fitonutrienți.

Proprietăți curative

Citricele sunt cunoscute pentru proprietățile lor ‎medicinale. Limele sunt benefice în tratamentul multor afecțiuni, ‎printre care și problemele digestive, sângerarea gingiilor, durerile ‎în gât, durerile de cap și infecțiile pielii. În plus, aceasta ajută la ‎vindecarea coșurilor, pistruilor și petelor. Mai mult decât atât, ‎limele au calități astringente, iar lămâile galbene au mai multe ‎proprietăți anti-inflamatorii.

Limele au proprietăți stimulative, carminative, ‎antiseptice, antivirale, aperitive și hemostatice. Datorită faptului că ‎acest fruct ajută la oprirea diviziunii celulare, este util în prevenirea ‎cancerului. Este bine cunoscut faptul că lămâile verzi pot preveni ‎scorbutul. În plus, reduc riscul de gută și, de asemenea, și inflamația ‎asociată cu boli precum artrita și osteoporoza, ajută la controlul ‎diabetului zaharat și al hipertensiunii arteriale, previn bolile de ‎inimă. Ele sunt benefice în îmbunătățirea digestiei și vindecă ‎indigestia, durerile de stomac, diareea și greața. De asemenea, ‎reduc respirația urât mirositoare.

Consumul regulat de lime ajută la pierderea în ‎greutate, dacă se beau zilnic două pahare de apă călduță în care s-a ‎stors o limă și s-a adăugat o linguriță de miere.

Lămâile verzi îmbunătățesc rezistența organismului la ‎diverse boli, iar uleiul de lime vindecă problemele respiratorii, ‎depresia și ameliorează oboseala, ajutând, de asemenea, și la ‎combaterea celulitei și la detoxifiere.

În afară de fructe, frunzele și rădăcina acestei plante ‎pot fi folosite în scopuri terapeutice. Când folosiți ulei de lămâi verzi ‎în aromoterapie, îl puteți combina cu ulei de lavandă.

Măsuri de precauție

Utilizarea excesivă a acestei plante poate provoca ‎anumite efecte secundare. De exemplu, ea poate afecta funcțiile de ‎reproducere. Mai mult decât atât, poate duce la formarea de calculi ‎renali, deoarece neutralizează acidul uric.

De asemenea, lămâile verzi pot deteriora smalțul ‎dinților.

Înainte de a folosi sucul, este bine ca acesta să ajungă la ‎temperatura camerei. Coaja de lime este foarte bună pentru a ‎aromatiza mâncăruri de legume, fripturi și prăjituri. Sucul de lime ‎este ideal în salate sau adăugat în apa de băut.

Redacția Annisaa vă sfătuiește

Ținând cont că iarna și-a intrat deja în drepturi, la fel ‎ca și cei aproximativ 200 de viruși ai fiecărui an, care sunt cauza ‎gripelor, amigdalitelor, rinofaringitelor, trebuie să ne întărim ‎sistemul imunitar cu rețete naturiste. De aceea, ne-am gândit să vă ‎dăm câteva sfaturi:

● Alimentați-vă în funcție de efortul pe care îl faceți; ‎‎

● Beți multe lichide calde, așa cum sunt ceaiul verde, ‎sucul din fructe naturale (în principal portocale);

● Aveți grijă la locurile în care stați cel mai mult timp: ‎‎

- aerisiți-le bine

- temperatura camerei să nu depășească 19-20 de ‎grade (mai bine folosiți o pătură în plus, decât să încălziți foarte tare ‎casa)

- curățați-vă nările cu apă de mare sau cu ser fiziologic ‎‎

- evitați să fumați în camera în care stați

- pe radiatoare, nu uitați să puneți un recipient cu apă, ‎pentru a umidifica atmosfera;

● Consumați circa 500 mg de vitamina C pe zi, pe care o ‎puteți găsi în: portocale, kiwi și lămâi;

● Consumați usturoi, deoarece este antiseptic și ‎purifică sângele;

● Persoanele mai obosite și care stau mai mult în aer ‎liber, este bine să își protejeze sistemul imunitar consumând ‎magneziu și fier.

Toate aceste sfaturi sperăm să vă fie de folos, dorindu-‎vă o iarnă cât mai blândă, cu multă sănătate! Fie ca Allah subhanahu ‎wa ta‎ꞌala să binecuvânteze Ummat Al-Mohammed, salla Allahu ‎aleihi wa sallam.
Tehnoredactor
Yasmin Dorina